Om OmrådetSelvom det er Bordeaux og Bourgogne der normalt for folk til at tænke på de store franske vinområder, er det dog det sydlige Frankrig med Languedoc og Rousillon i spidesen, der producerer langt hovedparten af franskmændens nationaldrik. Her er måske ikke fornemme Chateauer og hæderkronede vine, men til gengæld er stort set al landbrugsjord beplantet med vinstokke, og naturen i og omkring Langudoc er så meget mere fascinerende end førnævnte nordlige og forholdsvis flade vinområder.

Languedoc bugter sig fra midten af Pyrenærerne og helt ned til Middelhavet. Mange vil med rette påstå, at her finder man noget af det mest autentiske Frankrig milevidt-både i afstand og temperament. Languedoc er indbegrebet af snævre landsbyer med kampestenshuse og små vinslotte, hvor ejeren som regel altid er klar til stolt at vise sin vinproduktion frem, byde på et glas og sælge et par kasser fra bagdøren til turisterne. Her er bugende kød og grøntsagsmarkeder, hvor hjemmelavede spegepølser på en halv meter og to friske og sprøde salathoveder kan købes til dagsprisen på ca 1,5 Euro.

Languedoc har en meget varieret natur. Området er kuperet og indbyder til mange spæncende udflugter for enhvert temperament. Foruden de mange, og til tider udfordrende vandreruter, er et besøg til en af områdets talrige drypstenshuler et must og en oplevelse for hele familien.

For du lyst at smage middelhavets salte vand, ligger strandbyerne Séte, Béziers og Agde lige ud til middelhavet, samt den charmerende kystby ved navn Colliloure, der bedst kan sammenlignes med Skagen, hvor også lyset ar haft en helt speciel betydning for de mange kunstnere der har haft deres gang gennem historien der.

Det catalanske køkken

Kogekunsten i Roussillon kombinerer det bedste af to verdener:den velkendte franske gastronomi og det krydrede farverige catalanske køkken.Olivenolie,hvidløg,krydderurter præger den catalanske mad,der ofte er farverig og mættet af smagsnuancer.Men også mere overraskende krydderier som kanel ,kardemomme,stjerneanis og safran anes ofte på tungen og afslører cataloniens historie som en nation af søfarende og handelsfolk,og den tætte kontakt til Spanien og dermed det arabiske køkken.

Vinen

Som sagt så var Languedoc-Roussillon førhen synonymt med dårlig bællevin i papkarton til en tier.Men det er fortid! fra slutningen af 1970´erne er der blevet investeret kraftigt i en forbedring af kvaliteten, og i dag finder man Roussillon i en lang række decideret fremragende vine.

De officielle betegnelser er Cotes du Roussillon eller Cotes du Roussillon Villages (der regnes for de bedste af vinene) og Collioure,men man ser også i stigende grad udtrykket Cote Catalanes på etiketterne.Vinene laves på druer som Carignan ,Cinsault,Granache og Mourvedre. Bortset fra de dejlige røde vine, skal også nævnes de to søde vine, der drikkes til dessert og aperitif. Muscat de Rivelaltes og den røde Banyuls.

Kirksudlejning | mail@kirks-udlejning.dk | +45 40 10 07 29